Téměř tři čtvrtiny generace Z a mileniálů zažívají mikrostres denně

3.5.2024 00:00   |   Společnost
Jakými způsoby se s ním vypořádávají, odhaluje průzkum. Nový průzkum značky Orbit zjišťoval, jaké dopady mají každodenní drobné stresy na lidskou psychiku.

stres generace Z

Výsledky odhalily, že téměř tři čtvrtiny zástupců generace Z a mladých mileniálů zažijí alespoň jeden mikrostres denně.

Výzvy generace Z: Více stresu než předchozí generace

Vzhledem k tomu, že v médiích převládají negativní zprávy, výzkumy naznačují, že generace Z prožívá více stresu než předchozí generace ve stejném věku.

Generace Z, jež je považovaná za průkopníky nových trendů, otevřeně sdílela své každodenní stresy a jakými způsoby se s nimi vypořádává.

Běžné zdroje mikrostresu: Hádky, odkládání povinností a deadliny

Průzkum pro značku Orbit zjistil, že 43 % respondentů z generace Z a mileniálů vnímá drobnou hádku s přáteli nebo rodinou jako běžný mikrostres, následuje odkládání domácích prací a úkolů a poté deadliny v práci či ve škole.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Nenechte mozek zakrnět, čtení s ním udělá zázraky!
Jak postupovat při zranění na dovolené v zahraničí.

Pokud jde o způsoby, jak se vyrovnat se stresem, průzkum odhalil, že mladí volí nejčastěji procházku, kterou preferuje 38 % respondentů.

Desetina respondentů uvedla, že žvýkání žvýkačky jim pomáhá ulevit si od stresu a umožní jim dopřát si chvilku pro sebe, známou jako „me time“.

Jiným prospívá dát si šlofíka, hrát si s domácím mazlíčkem zpívat si pro sebe nebo tančit doma.

Proč je důležitý „me time“

Podle průzkumu existuje řada faktorů, které brání mladým v plnohodnotném užívání si času pro sebe.

Patří mezi ně nedostatek soukromí nebo volného času, slabá vůle něco měnit nebo finanční náročnost např. pro pořízení členství ve fitness či wellness centru.

Nejpravděpodobnější faktory, které prožívání mikrostresů ještě prohlubují, jsou stres v práci, špatný začátek dne nebo zapomenutá věc při odchodu z domu.

Mikrostresy mají různý dopad na naše duševní zdraví podle individuality každého z nás a jsou ovlivňovány řadou různých procesů.

„Vzhledem k obavám, které zatěžují mnoho mladých lidí, je poskytnutí času pro sebe samého důležitým prostředkem k zvládání působícího stresu,“ vysvětluje Markéta Švamberk Šauerová, psycholožka a speciální pedagožka.

zit, ŽenyproŽeny.cz

 
Přečtěte si také


Diskuse: Téměř tři čtvrtiny generace Z a mileniálů zažívají mikrostres denně

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci